Johanna Ojanen

s. 1967, Curriculum vitae

 

Valmistan tuotteita pääasiassa piensarjatuotantona. Tuotantoni keskittyy kotiin ja sen käyttökeramiikkaan. Tavoittelen töissäni mutkattomuutta ja pyrin tekemään esineitä, joiden keskiössä on elämä niiden ympärillä. Monipuoliset käyttömahdollisuudet ja töistä välittyvä positiivisuus ovat minulle tärkeitä elementtejä. Töilleni on ominaista minimalistinen ja samalla leikkisä ote.

Piensarjatuotteikseni on valikoitunut joukko esineitä, joiden muotoa kokoa tai väriä voin aina halutessani varioida. Näin tekeminen on mielenkiintoista ja siinä on hyvä intensiteetti.

 

Kuppi

Kuppini kehityskaari on ollut pitkä. Ensimmäiset versiot valmistin dreijaamalla. Nykyisin valmistan kupit värillisistä valumassoista valamalla. Väreillä leikkiminen on muodon ohella oleellinen osa kupin luonnetta. Kuppi on vetoisuudeltaan n. 2,5dl. Pyöreäkorvaista kuppia ja sen korvatonta kaveria olen valmistanut vuodesta 2011 lähtien.

 

Kaadin kermalle, maidolle, sokerille, suolalle...
Muotoilen kaatimet litistämällä. Litistämällä aikaansaatu muodonmuutos palvelee tässä esineen toimintoa, tekee kartiosta kaatimen.

Kaatimet ovat yksilöllisiä: eri kokoisia, muotoisia tai värisiä. Keramiikassani sana sarja tarkoittaa samanhenkisyyttä.

Kaatimet ovat olleet tuotannossani vuodesta 2003.

 

Sukulakua
sarjan vadit koostuvat erivärisistä savikerroksista. Töiden kerroksellinen rakenne näkyy väriraitoina vatien reunoissa.

Värjätyt massat ovat kaikkia töitäni yhdistävä tekijä. En juurikaan käytä värilasitteita vaan väri ulottuu yleensä "pintaa syvemmälle". Värjään massat itse ja uusia sekoituksia kehittelen jatkuvasti.

Sukulakua vateja tehdessäni tuntuu välillä kuin leipoisin marsipanileivoksia tai englannin lakritsaa. Tästä herkuttelusta juontaa juurensa töiden nimikin.

 

Rannalla
sarja koostuu pienoisveistoksista, lähinnä koruista. Sarjan äiti on vuonna 2002 tekemäni installaatio rannalla. Työskentelytapani on usein hyvin kokeilevaa; ideoiden ja muotojen kolmiulotteista "mutustelua". Muotojen ja liikkeen etsiminen litistämällä on kiehtovaa ja valmistan useat työni tällä tekniikalla. Itse tekemisen prosessi on tärkeä ja oleellinen osa lopullista työtä. Rannalla sarjan lähtökohta on ihmisen fysiikka, ihon poimut ja kehon muodot.